. . . http://www.cogninova.com
UPPDATERA OCH NER
#z BIOHACKING ../links/wrap.php?u=biohacking.htm
Biohackarna är här http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=415&artikel=5963056 Bionyfikens grundare (fv) Sina Amoor Pour, Hannes Sjöblad, Tobias Thand och Olle Lagerlund. Foto: Gustaf Klarin/SR Att experimentara och ha kul med genteknik har de senaste åren utvecklats till ett fritidsintresse på många håll i världen. Gustaf Klarin åkte till en svettig lokal östra Stockholms hamnkvarter och mötte de första svenska biohackarna. Publicerat fredag 12 september kl 14:00 Dela För drygt ett år sedan gjorde vi reportage från ett biohackinglabb i Berlin, men nu verkar det som om biohackerrörelsen kommit till Sverige. Sina Amoor Pour är en av grundarna till Bionyfiken, som han beskriver som Sveriges första biohackerförening. Han visar nhur man med enkla medel kan extrahera DNA ur sin egen saliv. Ett annat experiment som Bionyfiken hoppas kunna locka nyfikna med är att ändra bakteriers och växters DNA. Kanske en självlysande blomma kan vara en kul present till mormor i jul? skriver de på sin hemsida. Men andra experiment kan handla om att förändra färgen på bakterier, till exempel att flytta in en gen som ger upphov till grön färg i acidofilusbaktereier, och därigenom möjligt att göra självlysande grön fil. På Katedralskolan i Uppsala, som har spetsutbildning i bioteknik, har man tillstånd att göra vissa genmodifieringar. Men när eleverna skulle göra sitt gymnasiearbete och ville planera egna genmodifieringar behövdes ett samarbete med Uppsala universitet. Sabri Jamal är engagerad i iGEM, International Genetically Engineered Machine, som är en internationell tävling där studenter från hela världen tävlar om att förändra eller skapa nya organismer med hjälp av syntetisk biologi.

Genmodifierande gymnasieelever http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/407797?programid=412

VM i konstgjort liv http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=412&artikel=3916744

Biohackers har genteknik som hobby http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/194383?programid=412

I boken ”Biohacking: Gentechnik aus der Garage” visar Sascha Karberg hur man gör en enkel DNA-analys. Foto: Thomas Lindberg/SR Att experimentara och ha kul med genteknik och syntetisk biologi har de senaste åren utvecklats till ett fritidsintresse och utövarna kallar sig för biohackers. Att förändra och till och med skapa nya organismer är inte svårt och tekniken är både enkel och billigt. Det kan finnas risker med biohacking och utvecklingen följs av myndigheter i flera länder. Sändes tisdag 21 maj 2013 kl 12:10 Dela Vetandets Värld besöker ett litet laboratorie som är inhyst i ett nedlagt badhus i Wedding i Berlin där det utförs ganska avancerade experiment. −Det där är ditt DNA som fälls ut med hjälp av alkoholen, säger biologen och journalisten Sascha Karberg, som leder kvällens enkla biohackingexperiment. Utrustningen på labbet har man byggt själv eller köpt begagnad för några tusenlappar. Den duger till att göra omfattande genexperiment, men man vet var gränserna går. Att skapa en transgen organism(GMO) är möjligt, men för det krävs tillstånd. Nationella säkerhetstjänster, bland andra FBI i USA, bevakar de här grupperna. Där finns många som sysslar med biohacking. −Det man har gjort i USA från den federala polisen, det är att försöka följa de här grupperna, och informera om riskerna med att deras kunskaper kan utnyttjas för bioterrorism, säger Roger Roffey forskningsledare på FOI, totalförsvarets forskningsinstitut. Den naturliga frågan är då om det förekommer biohacking i Sverige? −Det är ju inte otroligt att det gör det eftersom det finns grupper i grannländer och Europa som ägnar sig åt det här. Däremot har vi inte gjort någon kartläggning, säger Roger Roffey. Det kommer ju att växa upp såna grupper, speciellt runt universitetsstäder, där de studerar och håller på med sånt här kanske på fritiden, och så kommer de på nån idé och då vill de försöka utveckla den.

Forskningspolitik, höghastighetståg och biohackare http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/427743?programid=415 Hur politikerna tänker sig få ihop höghastighetstågen mellan de svenska storstäderna, om Sveriges första biohackningslab och en debatt om forskningspolitiken.

#a UPPDATERA ..... 1674935183
http://www.cogninova.com