. . http://www.cogninova.com
../links/canaan.htm ../links/wrap.php?u=canaan.htm&t=1521448166 #z

Ambassadflyttens vinnare och förlorare http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1031761?programid=1300

... Om USA:s omlagda kurs i Israel-Palestinakonflikten. Är den avgjord nu, till Israels fördel? Om tvåstatslösningen är död, vad återstår då? En enstatslösning?

... I dagens Konflikt har Sveriges Radios korrespondenter Filip Kotsambouikidis och Cecilia Uddén tillbringat en vecka i Israel och de ockuperade palestinska områdena, för undersöka hur situationen är där nu, när USA ska flytta sin ambassad till Jerusalem. Det är ett beslut som uppfattas som ett tydligt ställningstagande för israelerna och som rört upp starka känslor hos många palestinier, som också ser Jerusalem som sin huvudstad. Men är det egentligen en så stor sak att USA flyttar sin Israel-ambassad till Jerusalem? I en historisk kontext får man nog säga att det är det. Flera tidigare USA-ambassadörer har öppet protesterat mot detta skifte i den amerikanska politiken – de berättar varför i dagens Konflikt. Sedan 90-talet har idén som världssamfundet, inklusive USA, stått bakom, varit att genom fredsförhandlingar bilda en palestinsk stat vid sidan av den israeliska, där västra Jerusalem blir israelisk huvudstad, och den östra delen palestinsk. Den så kallade tvåstatslösningen. Men sedan 2014 förs inte längre några fredsförhandlingar, och när USA nu erkänner Jerusalem som Israels huvudstad, ses det av många som tvåstatslösningens död. Vad finns det då för alternativ? Cecilia Uddén träffar både israeler och palestinier med olika tankar om en möjlig enstatslösning i framtiden. Hör palestiniers frustration över de egna ledarnas tandlöshet – och hör israeler som ser Donald Trump som en ”kunglighet” värdig att hylla för sin politiska linje i Mellanöstern.

Mer om Cecilia Uddén http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3304&grupp=6251

Palestinska barn sitter i israeliska fängelser http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3304&grupp=6251&artikel=6898949

”Skott i huvudet blev cykelolycka”: Cecilia Uddén i Jerusalem http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3304&grupp=6251&artikel=6897687

... Den palestinska tonåringen Ahed Tamimi blev världskänd när hon slog till en israelisk soldat i december förra året. Ahed är en av 380 mineråriga palestinier som för närvarande sitter i israeliskt fänglese. Ett tiotal av dessa minderåriga kommer från Aheds by Nabi Saleh. Vår korrespondent Cecilia Uddén har varit där.

... Här är Jerusalem fredag. Jag ljög, sa Mohamed med ett snett leende. Snett eftersom hans mun är lite sned av styngnen, skallen är deformerad och ser ut som om luften gått ur den på ena sidan. Mohamed Tamimi är 15 år och kusin till den numera världskända palestinska tonåringen Ahed Tamimi som slog och knuffade en israelisk soldat den 15 December förra året. Det sas att det var Mohamed som gjorde henne så förbannad på soldaterna, han hade skjutits i huvudet samma dag och låg på operationsbordet där man tvingades ta bort en bit av skallen för att rädda livet på honom. Mohamed har varit följetong i medierna här de senaste dagarna efter att han greps i gryningen i måndags tillsammans med ytterligare 8 personer från byn Nabi Saleh. Den israeliske generalmajoren som är ansvarigt för den ockuperade västbanken, kunde häromdagen triumfatoriskt deklarerar att Mohamed erkänt att han det var en cykelolycka som deformerat hans huvud, inte att han skjutits i huvudet av en israelisk soldat. Generalmajor Yoav Mordechai infogade erkännandet i det han kallade Tamimiklanens mönster av lögn och uppvigling. Men tidningen Haaretz kunde raskt publicera läkarutlåtanden och även röntgenbilder på Mohameds skalle där gevärskulan syns. Mohameds pappa sa att pojken slagits och skrämts till erkännande. Människorättsaktivister påminde om att Mohamed, liksom 97% av alla palestinska minderåriga som grips på Västbanken, förhörts utan föräldrarnas närvaro och att hans hälsotillstånd gjorde att en nattlig räd och gripande var desto mer hårresande. Ahed Tamimis advokat, Gaby Lasky, kallade behandlingen av Mohamed för ett cyniskt exploaterande. Men Mohamed själv, såg varken skrämd eller exploaterad ut när jag träffade honom i Nabi Saleh igår. Snarare luttrad och smart. Han log snett och spjuverartat och sa: jag det är klart jag ljög, jag hittade på det där med cykelolyckan, annars hade de hållit kvar mig i häktet för att ställa mig inför rätta för stenkastning och uppvigling. Och det kunde jag inte riskera - eftersom jag har en ny operationstid på lördag. Då ska mitt skallben återställas. 15-årige Mohameds kusin, Ahed, firade nyligen sin 17:e födelsedag i häktet, i väntan på att rättegången ska återupptas.

#a
http://www.cogninova.com