. . . http://www.cogninova.com
UPPDATERA OCH NER
#z PSYKOLOGI ../links/wrap.php?u=psykologi.htm
svärmorsproblematik http://www.terapisnack.com/topic/martyrmammasvarmor

terapisnack http://www.terapisnack.com

Descartes' idéer om verkligheten http://www.terapisnack.com/blog/index.php/2009/12/12/descartes-ideer-om-verkligheten/

http://www.terapisnack.com/topic/blog =


Hej, jag har kanske en "münchhausen-by-proxy-SVÄRMOR"! Jag är en gift kvinna. Min mans mor vill alltid att vår familj ska vara hos henne och hennes man när vi är lediga. Min man kan inte säga nej till detta. Vår familj slipper aldrig henne på vår fritid. Vi får aldrig vara för oss själva när min man inte är på arbete. Hans mamma har lärt sig hypnos och min man har låtit henne utföra hypnos på honom. Hon har tvärt emot läkarutlåtande intalat honom att han har svagt hjärta och måste vila mycket och måste hållas skyddad från störningar i omgivningen. Hon har fått honom att dagligen ta sömntabletter och förmodligen också någon lugnande medicin. Vårt barn gör hon bortskämt genom att tillmötesgå alla dess önskningar när det säger att det vill ha glass o.s.v. När vårt barn gör något dumt och behöver en tillsägelse säger min man aldrig till barnet. Det blir därför jag som får säga ifrån, och då säger hans mor att jag är otrevlig mot barnet. Andra personer i bekantskapskretsen tycker att jag uppfostrar barnet i lämplig omfattning. Min mans mor säger till barnet att pappa är bäst, att mamma är att förakta, och min mans mor uppmuntrar barnet att bestämma över andra personer. Nu har min mans mor fått min man att säga att han slutgiltigt har bestämt sig för att skilja sig från mig. Han och hans mor har bestämt att jag inte får lov att följa med honom och vårt barn under en veckas semestervistelse hos hans föräldrar. Jag vill inte att barnet ska få en dålig personlighet på grund av min mans mors påverkan på det. Vad ska jag göra?

KBT (CBT) - Terapiformen som erövrar världen http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/776709?programid=412 Kognitiv beteendeterapi har spridit sig över världen de senaste decennierna. Men trots att KBT har bevisad effekt leder terapin till bättring i högst 50 procent av fallen. Hur kan metoderna utvecklas?

Psykoterapi minskar sjukfrånvaron i Tyskland http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6513935

I Tyskland är psykoterapi gratis för alla http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/778305?programid=412 I Sverige och Tyskland råder olika syn på evidens är det gäller psykoterapi. Det har lett till att tyskarna kan gå i långa psykoterapier på samhällets bekostnad. Studier visar att alla tjänar på det.

Sticka ut eller passa in? http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/778361?programid=1272 Att vara unik och stå ut i mängden är något som premieras idag. Barn och unga uppmuntras att gå sin egen väg och våga sticka ut. Att bara vara ”som alla andra” har blivit synonymt med att misslyckas.

com mindfulsurf http://mindfulsurf.com/

morten(at)meditation.se

nu mindfulwork http://www.mindfulwork.nu/

snällare igen http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/797142?programid=1165

Parbesiktning http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/797069?programid=1272 Det blir allt mer populärt att gå i parterapi i förebyggande syfte. Att gå till en expert är inte längre förknippat med skamkänslor utan ett tecken på att du tar din relation på allvar. : Likaväl som bilen behöver sin årliga besiktning kan relationen behöva en årlig rundsmörjning. Det tycker i alla fall danske psykologen Mattias Stølen Due som tagit fram en modell för par som vill göra en årlig sk par-check. Det hela fungerar som en hjälp att kontrollera att relationen mår bra och att vi inte slentrianmässigt accepterar dåliga vanor. -Förr skickade man ner kanariefåglar i gruvor för att kontrollera om det fanns gifter där inne. Precis så funkar parchek! Vi kontrollerar om det smugit sig in något som håller på att förgifta relationen. Men också påminna om det som är positivt. Att använda en expert är inte längre förknippat med skamkänslor utan ett tecken på att du tar dig själv och din relation på allvar. Det finns till och med nygifta par som får parterapi i bröllopspresent av sina föräldrar. -Jag vill inte tänka tillbaka på vårt äktenskap och känna att vi accepterade att vi hade det lite halvdåligt under ett par år. Jag vill inte att bara ska va okej utan se vår fulla potential, säger Ola Lustig som tillsammans med sin fru Linda valt att gå i parterapi i förebyggande syfte. Men lever vi i ett samhälle där specialister tagit över och kärlek blivit ett projekt som kräver hårt arbete och dyra terapitimmar? Alla håller inte med om att parterapi i förebyggande syfte är rakt igenom bra. Kritikerna säger att det finns en ängslighet med att ta hjälp av experter så fort friktion uppstår. Istället borde vi lita mer på vår egen förmåga. Gäster i studion är Eva Berlander, parterapeut på Svenska Imagoinstitutet, Kalle Norwald, socionom och sexolog på Södersjukhuset och Emma Engdahl, fil.doktor och docent i sociologi vid Göteborgs universitet och författare till boken Depressiv kärlek.

Självbiografiskt spel inifrån psykhemmet http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/813597?programid=767

Besatt av mitt utseende http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/807077?programid=3637 Det har blivit som en mani. Ellen fastnar framför spegeln, upptäcker skavanker och klämmer finnar och pormaskar. Efteråt får hon panik. Hon skäms och vill inget hellre än att bli fri från sitt tvång.

SSRI ../links/wrap.php?u=ssri.htm

Självbiografiskt spel inifrån psykhemmet http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/813597?programid=767 Det brutala "point and click"-spelet Fran Bow, där vi får följa en mentalsjuk flickas tillvaro på ett psykhem, blev snabbt en succé. Men vad många inte vet är att spelet är en självbiografi.

DISA-systemet - vilken-farg-ar-du http://www.kollega.se/vilken-farg-ar-du

Intuition – är det smart att gå på magkänslan? http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/881400?programid=412

MEDVETANDET ../links/wrap.php?u=medvetandet.htm

Psykiskt våld i nära relationer – Johanna blev kontrollerad av sin partner http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/938667?programid=1272 Det börjar med en stark förälskelse och slutar med att hennes liv kontrolleras in i minsta detalj. Johanna utsattes för psykiskt våld i sitt äktenskap. Lägg till i min lista Ladda ner(55 min, MP3) Psykvåld Bilden har ingen koppling till personerna som medverkar i programmet. Ibland får hon en utskällning när persiennerna är uppdragna och andra gånger är det tvärtom. Hon blir allt mer isolerad och drar sig undan släkt och vänner. Var fjärde kvinna och nästan var tionde man har utsatts för upprepat och systematiskt psykiskt våld, enligt Nationellt centrum för kvinnofrid. Våldet syns inte genom blåmärken men lämnar ärr som kan ta många år att reparera. Gäster: Liria Ortiz, psykolog, Dan Rosenqvist, psykolog, Sören Sanz, orfförande för Akillesjouren. Vill du prata med någon? Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50 kan ge dig stöd, men också information om var du kan få ytterligare hjälp där du bor, till exempel hos polisen, socialtjänsten eller en kvinno- eller tjejjour. Akillesjourens stödtelefon för män: 08-29 63 99 alternativt SMS 0723 31 63 99, Telefontid torsdagar 18:00-20:00 övrig tid svarar vi om vi har möjlighet.

FOMO – Rädslan för att missa det roliga http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/967285?programid=2946

Freud - Samtalet som kur http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/993784?programid=1272

Lise växte upp med en känslomässigt avstängd mamma. Hon minns ingen värme, ingen närhet, bara ensamhet. Allt Lise ville vara att göra sin mamma nöjd och glad. Men det var en omöjlig uppgift. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/998550?programid=3637

Svenskarna blir bara dummare och dummare https://www.sydsvenskan.se/2018-01-07/die-dummen-schweden

"... måste jag säga." - ungefär: freudiansk felsägning

Studio Ett kväll 7 februari http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1016737?programid=1637

... 1:09:28 - 1:27:53

... 69.28 87.53

psykoterapi.mp3 http://www.roslundpsykolog.com/psykoterapi.mp3

Den läkande glömskan http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1031592?programid=1272

Min nya vän roboten: En chattbot som terapeut https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1067318?programid=412 Sändes i P1 kl 2018-05-02 kl 12.10 till kl 12.30 - Forskning har visat att terapi över nätet ger goda resultat. Men kan man gå ett steg längre och låta en chattbot, artificiell intelligens, ta rollen som terapeut? Vill vi gå i terapi hos datorn?

... Vetandets värld fortsätter sin serie i samarbete med Filosofiska rummet, "Min nya vän roboten" – om våra relationer till robotarna. Idag handlar det om en terapeut som inte är en människa utan en robot i datorn – artificiell intelligens. Vi träffar Athena Robinson vid Stanford University, en av grundarna bakom Woebot, terapi-bot med användare i 130 länder. Mats Fredrikson, professor i klinisk psykologi vid Uppsala Universitet ger sin syn på nätets möjligheter att lösa problematik kring depression och ångest och terapeuten Andreas Olsson testar att gå i terapi hos en robot.

Katarina Hahr möter möter Jessika Gedin i ett samtal om tillit https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1075958?programid=4418

Nya rön mot depression https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1140751?programid=1272

I rädslans laboratorium 31 oktober kl 12:10 - Vetandets värld https://sverigesradio.se/avsnitt/1174818

Sjukt, galet och helt normalt - del 9: Damp 10 november 2018 kl 10:45 - Sjukt, galet och helt normalt https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1178613?programid=5223

Anna Odell – Guds djärvaste ängel? 11 november 2018 kl 08:05 - Söndagsintervjun https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1178638?programid=4772

.. Ett exempel på när intervjuoffrets intelligens sprudlar.

Lucid dreams (klarsrömmar) - 25-40 Hz

... klardrömmar

Återhämtningsguiden

Drömmar 1: Förlamade och kallblodiga läker vi i drömmen 7 januari kl 06.01 - OBS https://sverigesradio.se/avsnitt/1224732

Radiopsykologen 20091022 "Vem är jag bakom masken?" 22 oktober 2009 kl 11.00 - Radiopsykologen Malin Edlund https://sverigesradio.se/avsnitt/77794

... tidigare avsnitt av radiopsykologen? http://www.sr.se/p1/tendens

... Radiopsykologen | Sveriges Radio https://sverigesradio.se/radiopsykologen

Radiopsykologen 20091029 "Hur ska jag våga älska igen?" 29 oktober 2009 kl 15.00 - Radiopsykologen https://sverigesradio.se/avsnitt/77578

= Svårt att få ha tillräcklig distans till svärmor.

Margareta Rönnbergs barnistiska blogg om barnkultur & kulturprodukter för barn: Förskolebarn som labbråttor i nostalgisk underhållning för vuxna – ska ”Fyraåringarnas hemliga liv” föreställa vetenskap?! http://barnisten.blogspot.com/2017/11/forskolebarn-som-labbrattor-i.html?m=1

Vanlig medicin hjälp vid psykisk sjukdom: läkemedel mot högt kolesterol, högt blodtryck och/eller diabetes. ... Inflammatoriska förändringar hos personer med allvarlig psykisk sjukdom. Antiinflammatoriska läkemedel skulle kunna ha effekt även på den psykiska sjukdomen.

... schizofreni, bipolär sjukdom eller icke-affektiv psykos

... Christina Dalman ... Karolinska ... Jama Psychiatry ... University College London ... TT

Fler deprimerade ska bli hjälpta med magnetström - Nyheter (Ekot) https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7142114

Sjukt, galet och helt normalt - del 10: Multipla Personligheter 17 november 2018 kl 10.45 - Sjukt, galet och helt normalt https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1184730?programid=5223

Katarina Hahr möter författaren Lena Andersson 12 november 2013 kl 17.01 - Katarina Hahr möter https://sverigesradio.se/avsnitt/281049

Katarina Hahr möter konstnären Anna Odell i ett samtal om respekt 27 januari 2016 kl 11.04 https://sverigesradio.se/avsnitt/668027

Min spegel: Inte ska väl vuxna mobba vuxna? 20 mars kl 11.04 - Tendens – kortdokumentärer https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1253705?programid=3381

Stamcellsforskaren som spårar psykiatrisk sjukdom 21 mars kl 12.09 - Vetandets värld https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1253753?programid=412
[2019-03-22 01:15 37.208.0.18 webserver4.wekudata.com]

iPhone Giveaway of the Day - Quirk CBT https://iphone.giveawayoftheday.com/quirk-cbt/

Personlighetstester och rekrytering: att förutse prestation 13 juni kl 10.35 - Människans mått https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1301855?programid=4704

... pratar i egen sak

Så skapas känslor 9 juli 2019 kl 10.04 - Kropp & Själ https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1314602?programid=1272

"Is Hypnosis Fake?" Hypnotist stuns TEDX crowd https://www.youtube.com/watch?v=1RA2Zy_IZfQ

... Katter är rädda för gurkor.

Einstein's Nightmare | The Secrets Of Quantum Physics | Absolute Science https://www.youtube.com/watch?v=TftGVf5345g

posttraumatisk stress ... PTSD ... Arvet efter kriget 19 november 2019 kl 10.04 - Kropp & Själ https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1392553?programid=1272

Förändra tankar - hur gör man? 7 januari kl 10.04 - Kropp & Själ https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1422068?programid=1272

Vissa personer verkar negativa till att göra sig av med problem som skulle kunna undanröjas i en handvändning, och anledningen tycks vara att de vill ha problemen att tänka på för att förtränga annan ångest som annars skulle dyka upp.

Maror och antikens Freud – om drömmarnas historia 21 januari kl 14.04 - Vetenskapsradion Historia https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1431749?programid=407

Varför blir män så besatta så fort de ska göra något? - DN. https://www.dn.se/kultur-noje/varfor-blir-man-besatta-sa-fort-de-ska-gora-nagot/

Bota ensamhet 29 oktober 2019 kl 10.04 - Kropp & Själ | Sveriges Radio https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1381909?programid=1272

Inlåst och fasthållen 11 februari kl 10.04 - Kropp & Själ https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1442144?programid=1272

Stockholms universitet stoppar kurs i rättspsykologi https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7412555
[2020-02-21 01:23 37.208.0.18 webserver4.wekudata.com]

Johan Cullberg – svensk psykiatris nestor på divanen 1 mars 2020 kl 08.05 - Söndagsintervjun https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1449182?programid=4772

För barn med svår depression föreslår Socialstyrelsen så kallad ECT-behandling, elchockterapi. Patient kritisk till förslag om elchocksbehandling för unga - P4 Gävleborg https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=6842555

... Per får ingen skadeersättning efter elchocker - P4 Gävleborg https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=7422368

Socialstyrelsen har fått i uppdrag att utreda Regeringens förslag om sänkt åldersgräns för könsbekräftande operationer. Förslag om sänkt åldersgräns vid könsbekräftande operation kritiseras - P3 Nyheter https://sverigesradio.se/artikel/7422475

Bildningsbyrån - tänka mot strömmen: Charcot – de hysteriska kvinnorna 22 april kl 11.04 - Bildningsbyrån - UR https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1482542?programid=3839

... https://urplay.se/program/215985-bildningsbyran-tanka-mot-strommen-charcot-de-hysteriska-kvinnorna

Fexeus kanske också borde skriva en bok om hur man undviker att vissa personer, som har en förhöjd tendens därtill, läser in påstått medvetna undermeningar, vilka inte föreligger, i mycket av det man säger, eller - rent generellt - gör. Det kan också handla om att något man säger tolkas felaktigt som att vara "bara toppen av ett isberg" av något. Som tur är blir man duktigare och duktigare på att förutse hur saker kan missuppfattas och kan modifiera ordvalet och så vidare därefter, eller helt enkelt undvika att alls närma sig en fråga som kan "vara minerad mark". Redan det jag skriver här får naturligtvis en del att gå igång med spekulationer.

Identitetens skepnad ... Känsligt läge 12 juli 2020 kl 14.30 https://sverigesradio.se/avsnitt/1525957

När det gäller skärmmössor så får jag som sagt dåliga vibbar av ALLA skärmmössor UTOM då de bärs tillsammans med arbetar-overaller. Jag får nu hintar om förklaringar till detta finns djupare i psyket. Min teori är att det finns något provocerande, i starkt varierande grad, med ALLA mössor. Varför skulle det vara så? Som lärare upplevs det starkt provocerande med elever som inte tar av sig mössan i klass-rummet. Förr hälsade män genom att lyfta på hatten, vilket jag tolkar som en signal om UNDERKASTELSE. Det finns alltså något upproriskt med att inte ta av sig mössan. Män ska av tradition alltid ha av sig sin huvudbonad när de är inomhus, särskilt när de besöker en religiös plats eller ett privat hem. (Muslimska och judiska män ska däremot HA PÅ SIG huvudbonad för att visa vördnad.) Att ha på sig en huvudbonad är att ikläda sig en roll. Tänk på hur viktiga huvud-bonader är för militärer och poliser. För en muslim handlar det antagligen om att ikläda sig den troendes roll. Att någon dyker upp tillsammans med en roll som vederbörande har iklätt sig, istället för att "vara sig själv", kan vara provocerande, särskilt om man själv hyllar anarkismen. Huvud-bonader kan bryta mot jantelagen - att en ann är så god som en ann. Här ska inte komma någon och tro att han är något! Kungakronor är kanske de ultimata sättet att visa sin utvaldhet och att man vågar provosera folk runt omkring med tecknet på denna. Ja, se , spekulationer ... /G.

Ibland upplever jag faktiskt mössa som ett underkastelsesignal. Kvinnor har ju här i landet alltid tidigare skullat ha huvudbonad när de vistas utanför hemmet - antagligen för att inte verka för sexuellt frigjorde. När man då nu ser en man och en kvinna där kvinnan inte har huvudbonad men mannen har så upplever jag att det på något sätt är på kvinnans önskemål som mannen bär huvudbonad och att han då underkastar sig och ikläder sig den roll som av tradition annars tillkommer kvinnan - vilket han tycks det kan vara värt att stå ut med, men på mig gör han då ett aningen feminint intryck. Jag tycker att semitiska (araber,judar) män gör detta aningen mer feminina intryck än andra svenska män. (Tänk på Palme!) och att motsvarande kvinnor gör ett aningen mer maskulint intryck. Det handlar alltså om mindre uttalade köns-karaktärer. Kanske finns där även också mer frekvent förekommande mellanformer, homo-sexualitet, trans... etc.

Strange answers to the psychopath test | Jon Ronson https://www.youtube.com/watch?v=xYemnKEKx0c

Charcot – de hysteriska kvinnorna 13 augusti 2020 kl 10.30 - UR https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1482542?programid=3839

Det är ofta personer med risktagande i sin personlighet som satsar på att göra KARRIÄR inom politiken. — De som når de högsta tinnarna har nog i många fall många gånger tagit sig fram genom att chansa med både det ena och det andra, och sedan är det svårt för dem att veta när det är bäst att sluta med detta beteende – att avstå från ett ekonomiskt klipp som kan se illa ut, och så vidare.

Gaslighting - in Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Gaslighting

... Gaslighting is a form of psychological manipulation in which a person or a group covertly sows seeds of doubt in a targeted individual or group, making them question their own memory, perception, or judgment.[1] It may evoke changes in them such as cognitive dissonance or low self-esteem, rendering the victim additionally dependent on the gaslighter for emotional support and validation. Using denial, misdirection, contradiction, and misinformation, gaslighting involves attempts to destabilize the victim and delegitimize the victim's beliefs.

... Gaslighting is a form of psychological manipulation in which a person or a group covertly sows seeds of doubt in a targeted individual or group, making them question their own memory, perception, or judgment.[1] It may evoke changes in them such as cognitive dissonance or low self-esteem, rendering the victim additionally dependent on the gaslighter for emotional support and validation. Using denial, misdirection, contradiction, and misinformation, gaslighting involves attempts to destabilize the victim and delegitimize the victim's beliefs.

***** Problem håller ångesten på avstånd. Det är när alla problem är borta som ångesten dyker upp.

***** Problem håller ångesten på avstånd. Det är när alla problem är borta som ångesten dyker upp.

What dreams may come: Scientists develop method for two-way communication while people are in deep sleep. https://www.rt.com/news/516041-scientists-communicate-dreaming-people/

Your dreams are a continuation of your reality according to new, massive study. https://www.rt.com/news/499060-dreams-continuation-waking-life-study/

Scientists discover true purpose of why we, and other animals, need to sleep. https://www.rt.com/news/501268-sleep-purpose-revealed-study/

Scientists discover true purpose of why we, and other animals, need to sleep. https://www.rt.com/news/501268-sleep-purpose-revealed-study/

Chinese court says homosexuality can be deemed MENTAL DISORDER after former student brings case over textbook definition. https://www.rt.com/news/517083-china-upholds-gay-psychological-disorder/

Psykiatriker somnade under terapi – anmäls av patient. Ska ha sagt att hon var "sövande att lyssna på". https://sverigesradio.se/artikel/psykiatriker-somnade-under-terapi-anmals-av-patient

German researchers create, then erase, false memories in people’s minds https://www.rt.com/news/519038-german-researchers-create-erase-memories/

German researchers create, then erase, false memories in people’s minds https://www.rt.com/news/519038-german-researchers-create-erase-memories/

Researchers detect link between teenage brain thinning and onset of psychosis later in life. https://www.rt.com/news/523322-gray-matter-thinning-pyschosis-link/

För att inte förlora sin frihet bör man inte umgås med dem som bor i samma trappuppgång — eller har utsikt över ens entré. - - - "Grannen - den osynlige observatören" - 6 juli 2021 - Kropp & Själ - https://sverigesradio.se/avsnitt/grannen-den-osynlige-observatoren

För att inte förlora sin frihet bör man inte umgås med dem som bor i samma trappuppgång — eller har utsikt över ens entré. - - - "Grannen - den osynlige observatören" - 6 juli 2021 - Kropp & Själ - https://sverigesradio.se/avsnitt/grannen-den-osynlige-observatoren

Vad händer i hjärnan när man äter antidepressiv medicin? 27 augusti 2017 - Psyket | Sveriges Radio. https://sverigesradio.se/avsnitt/951418

- Varför har du glasögon på dig när du sover?

- Det är för att se bättre vad jag drömmer.

Poddar & program https://sverigesradio.se/poddar-program/teman/7881872

Stor ökning av samtal till självmordslinjen efter Natthikos död, https://sverigesradio.se/artikel/okning-av-samtal-till-sjalvmordslinjen-efter-natthikos-dod

Flykten från verkligheten: är det något fel i att ibland dra sig undan när pressen eller tristessen blir för stor? Fegt att stänga av nyheterna från Ukraina ... https://sverigesradio.se/tabla.aspx?programid=132

#a UPPDATERA ..... 1675240039
http://www.cogninova.com